Skanea logotyp

Snabbguide: Att välja webbhotell, domäner och SSL-certifikat

Webbhotell, domäner, domännamn och SSL-certifikat

Vid publicering av en hemsida räcker inte bara en snygg design som får besökarnas ögon att tindra – det ligger en hel del viktiga saker bakom som det är bra att ha koll på. Bland annat bör hemsidan hostas på ett ordentligt och tillförlitligt webbhotell, ha bra domäner och ett förtroendeingivande SSL-certifikat… Det är mycket att hålla koll på i djungeln av tekniska termer – så vad sägs om lite hjälp på traven? Läs denna snabbguide för att få mer förståelse kring webbhotell, att välja domännamn och SSL-certifikat.

Att välja Webbhotell 

Idag finns det en mängd olika leverantörer av webbhotell och varje leverantör erbjuder olika tjänster. Oavsett vilken leverantör ni funderar på, så finns det en del aspekter att ha i åtanke innan ni ska välja ert webbhotell. Här listar vi de sex viktigaste: 

1. Backup och återställning av era filer samt databaser 

Backup är den viktigaste funktionen som bör finnas på ett webbhotell. Om er hemsida blir hackad eller råkar ut för ett tekniskt fel kan den med hjälp av backup bli återställd till en tidigare version. Detta går att göra med ett knapptryck och några minuters väntetid beroende på storleken på er hemsida. Utan backup kan eventuella attacker innebära förödande konsekvenser och dyra kostnader – då risken finns att hemsidan måste byggas om från grunden. 

2. Senaste PHP version 

De flesta hemsidor använder PHP som dataspråk för att fungera. En uppdaterad PHP-version täpper igen säkerhetshål i tidigare versioner och kan till viss del öka hastigheten på hemsidan. 

3. Antivirusprogram 

När ni ska välja webbhotell är det viktigt att använda sig av ett antivirusprogram som kan förhindra eventuell attacker mot er hemsida. Antivirusprogrammet kan hitta eventuella skadliga filer och såväl blockera dessa. Detta program kan antingen bli installerat på hemsidan eller direkt på webbhotellet. 

4. Kompetent och snabb support 

Om en teknisk olycka mot förmodan skulle ske på er hemsida är det viktigt att ert webbhotell kan erbjuda snabb och kunnig support som hjälper er att komma på fötter igen. Detta är en fundamental punkt då ni i stunden, det vill säga utan en fungerade hemsida, kan förlora många kunder. 

5. Inkluderat SSL-certifikat 

Idag erbjuder många webbhotell SSL-certifikat till er hemsida, vilket innebär att anslutningen till hemsidan är säker och krypterad. På så sätt kan besökaren känna sig trygg med att inga uppgifter som anges på hemsidan delas vidare bortom ägaren. Läs mer om SSL-certifikat längre ned i inlägget. 

6. Obegränsat med trafik per månad 

Varje gång någon besöker er hemsida genereras trafik som skickas till besökaren. Vissa webbhotell har en begränsning i mängden trafik, och om maximal trafik blir uppnått per månad kan hemsidan antingen bli onåbar eller begränsad till väldigt låg hastighet. Detta kan leda till irritation och förlorade kunder.  

— 

När ni ska välja webbhotell får ni alltid punkterna ovan inkluderade hos Skanea, i samarbete med Sydtech. Vi erbjuder obegränsat med antal domäner kopplade till ert webbhotell och har kompetent support tillgänglig samtliga dagar året om. 

Vi ser till att ert CMS-system, till exempel WordPress, och eventuella tillägg alltid är uppdaterade och säkra. Ett CMS-system eller tillägg som inte är uppdaterat kan nämligen innebära att upptäckta sårbarheter i systemet inte är åtgärdade, vilket är en säkerhetsrisk. I vårt webbhotell kan ni enkelt hantera era filer via den inbyggda filhanteraren med stöd för zip-filer. 

Att välja Domäner och domännamn

Ett domännamn är den adress som er hemsida finns tillgänglig på, exempelvis skanea.se. Att välja ett bra domännamn kan ha stor betydelse för dig och ditt företag. Vi listar sex viktiga punkter nedan: 

1. Uppfyll rätt syfte 

Den första och kanske viktigaste punkten är att välja ett domännamn som uppfyller rätt syfte. Se till namnet matchar ert företag eller de tjänster ni utför. Heter ert företag Skanea AB är det helt enkelt lämpligast att ert domännamn är skanea.se

2. Håll det kort, tydligt och enkelt att minnas 

Se till att välja ett domännamn som är kort, tydligt och enkelt att minnas. Om ni uppfyller detta kommer era kunder snabbt att förstå vilket företag det handlar om och ni stannar ”top of mind”. I Google-djungeln blir det dessutom lättare att hitta er! 

3. Ett domännamn för varje land 

Om ert företag riktar sig till flera olika länder och språk kan ni välja en domän för varje språk. Lämpligast är att välja ”.com” för engelska och ”.se” för svenska. Detta skapar förtroende och förhindrar att andra köper upp era domännamn i de länder ni är etablerade i.  

4. Köp flera toppdomäner 

Alla privatpersoner och företag kan köpa och välja domännamn fritt så länge som de finns lediga, tänk därför på att gärna köpa upp flera toppdomäner (”.com”, ”.se”, ”.nu” osv.) när ni registrerar ert namn. 

5. Specialtecken 

Undvik siffror och bindestreck! Det skapar otydlighet och ser inte speciellt proffsigt ut. Men om ert företagsnamn däremot består av bokstäverna å,ä eller ö går det bra att använda dessa i ert domännamn. Tänk även på att kanske köpa domännamn både med och utan å, ä eller ö för att säkerställa att kunder utanför Sverige också kan skriva ert domännamn. 

6. Registrera domänerna rätt 

Tänk på att alltid registrera domänen på ert organisations-/personnummer. Skulle ni vilja flytta er domän framöver, är det viktigt att rätt person eller företag äger domänen. Se även till att välja en registrator som registrerar och sköter förnyelsen av era domännamn så att ni inte förlorar dem! 

— 

Ta gärna hjälp av oss för att välja era domännamn. Vi har lång erfarenhet inom domänhantering och ser till att era domäner alltid blir registrerade på rätt person eller företag och blir förnyade i tid. 

SSL-certifikat

SSL är en förkortning av Secure Socket Layer och är en teknik som används för att kryptera trafiken mellan en hemsida på en webbserver och en besökare från en webbläsare. När trafiken är krypterad blir det betydligt svårare för obehöriga att “avlyssna” trafiken mellan hemsidan och den som besöker sidan. 

Tekniken bakom SSL-certifikat kan användas för att skydda lösenord på er hemsida, till exempel när ni loggar in i admin-panelen i WordPress. Den kan också användas vid betalning på en webbshop där känsliga uppgifter så som person- och kortuppgifter skickas mellan hemsidan och besökaren. Om samma sak sker på en hemsida som inte har ett SSL-certifikat kan någon obehörig avlyssna eller få tag på all den information som har blivit angiven i ett formulär eller liknande. 

Hur kan man se om en hemsida har SSL-certifikat eller inte? 

Många hemsidor har idag ett hänglås bredvid sitt domännamn och andra har ett utropstecken som säger ”Inte säker”. Hänglåset innebär att hemsidan ni besöker har ett SSL-certifikat installerat. Detta i sin tur innebär att anslutningen till hemsidan är säker och krypterad så att de uppgifter ni skriver in på hemsidan inte blir delade med någon annan än dig och hemsidans ägare.

När ni besöker en hemsida med ett giltigt SSL-certifikat visas alla eller någon av följande punkter i webbläsaren:  

  • URL:en börjar med ”https://” och inte ”http://” 
  • En hänglåsikon visas i webbläsarens adressfält 
  • När ni klickar på hänglåsikonen står det att certifikatet är giltigt 

Tänk på att vara försiktig och inte ange några känsliga uppgifter på sidor som inte har SSL-certifikat. 

Google har under de senaste åren arbetat aktivt med att säkra upp webben genom att bland annat få så många sajter som möjligt att öka säkerheten för sina besökare med ett SSL-certifikat och en https-webbadress. Googles senaste åtgärd för en säkrare webb kom tillsammans med den senaste versionen av webbläsaren Chrome. Nu blir alla http-sidor som inte är säkra markerade med “Inte säker” i Google Chrome. Detta uppstår oavsett vad de innehåller och om de blir besökta i inkognitoläge eller inte. 

Mer om SSL-certifikat 

Det främsta syftet med SSL är att säkra information mellan besökaren och webbplatsen, men det finns också ytterligare fördelar med SSL, till exempel: 

  • SSL får er hemsida att visas oftare och högre bland Googles sökresultat framför sidor som saknar SSL-certifikat och https-webbadresser. 
  • Med SSL framstår er hemsida som trygg och säker, vilket också kan bekräftas av en besökare som till exempel klickar på hänglåset som visas i adressfältet i webbläsaren för https-sidor. 

— 

Går ni i tankarna att välja ett ordentligt och tillförlitligt webbhotell, ett bra domännamn och ett SSL-certifikat? Eller kanske alla tre samtidigt? Kontakta oss på Skanea eller Sydtech för kompetent konsultation innan ni bestämmer er. 

Vi ser fram emot att höra från er, 

Skanea och Sydtech