Skanea logotyp

Tips för att jobba effektivt hemma

Jobbar du precis som så många andra hemma just nu? Okej då, somliga älskar det och andra får inte ett dugg gjort – om du tillhör den senare gruppen kan det vara bra att fortsätta läsa. Jag vill ge några tips för att jobba effektivt hemma – som företagare sitter jag ofta i hemmets vrå och har troligen begått de flesta misstagen. Jag tänkte därför att det kan vara läge att dela med mig av mina lärdomar kring att jobba i hemmet!

Första steget – att gå upp ur sängen!

Det kan låta självklart, men det är inte helt lätt att gå från fasta tider då du måste befinna dig på kontoret till att plötsligt ha friheten att ta sovmorgon – gör inte det! Det är lockande att snooza 5 minuter, men de minuterna kan av erfarenhet bli många fler. Se det som att du fortfarande har en tid att passa och stig upp när klockan ringer.

Dress for success

Pyjamasen är gosigt underbar och väldigt lockande att behålla på sig resten av dagen – oh ja! Men det är tyvärr inget vinnande koncept. För det första kommer du känna dig ganska sunkig efter de första dagarna av nyhetens behag, samt att pyjamasen får dig att tro att det är soffläge som gäller.

Nej du, nu är det vuxenbyxorna som åker på! Tro mig, du kommer att känna dig mycket mer produktiv och duktig om du går upp och gör dig iordning som vanligt på morgonen. Hett tips för att jobba effektivt hemma!

Hårfön illustrerar ett tips för att jobba effektivt hemma

TV:n är en smaksak – se vad som funkar för dig!

Det här kan vara en vattendelare, men ett tips för att jobba effektivt hemma är faktiskt att låta TV:n stå igång. För min egen del så är en favorit-rutin att gå upp lite tidigare på morgonen och starta Nyhetsmorgon under frukosten. När det sedan är dags att börja jobba låter jag det stå på i bakgrunden på låg ljudnivå.

Ta mikropauser!

För mig är detta en mysig stund som gör dagen bättre, då jag värmer upp arbetsdagen genom att ta små mikropauser för att titta på något av inslagen, medan jag bläddrar igenom min mail. Men när förmiddagen är över, stäng av TV:n! Det skulle säkert inte funka för alla – så testa dig fram och se vad som funkar bäst för dig.

Välj rätt musik för din arbetsdag

Okej, för att fortsätta på temat störningsmoment, så tänkte jag tipsa om musikval när du ska jobba i hemmet. Jag har testat att jobba till flera olika genrer, och har kommit fram till att akustisk och instrumentalt funkar bäst. Om det är för mycket som händer i låten blir det svårt att koncentrera sig , det vill säga – välj gärna något lugnare!

musikval för att jobba i hemmet

Sitt bekvämt när du jobbar hemma

Hållning och återigen hållning! Om du vill slippa nackont och ryggvärk så är ett hett tips för att jobba effektivt hemma att glömma tanken på att det vore mysigt att jobba i soffa. Nej nej, sitt vid ett bord när du ska jobba i hemmet för en bekvämare ställning som är snäll mot din kropp!

Använd planeringsverktyget Trello

Personligen vet jag inte hur jag skulle kunna organisera min dag utan Trello! Som kreativ företagare har jag tusen tankar i huvudet samtidigt, därför är det väldigt viktigt att jag jobbar enligt en plan och har diverse listor att skriva upp mina idéer i. Där är Trello till stor hjälp – tack vare en enkel och smidig layout kan jag flytta uppgifter mellan listor och bocka av det som är klart! Jag kan även bifoga filer, bjuda in kollegor och mycket mer. Hett tips!

Hoppas att jag gett dig några tankeställare och nya knep i dessa ”jobba hemma-tider”.

Lycka till och jobba på!

Jamie