Skanea logotyp

Så löser du ett problem snabbt

Problem stressad

Att fastna vid ett problem är fullt normalt och det händer oss alla. Vissa problem är även lättare att ta sig ur än andra, men hur tar man sig ur dem snabbt? Det finns givetvis hur många sätt som helst, men här listar vi våra fem bästa tips.

1. Få inte panik

Denna punkt är ur egen synvinkel den absolut viktigaste – försök att ta det lugnt, andas och se det här som en möjlighet att lära. När vi blir stressade är det lätt att tappa kontrollen och får det därmed svårt att tänka klart. Se istället varje problem som en ny chans att förbättra dina kunskaper, för nästa gång du står inför samma problem kommer du därför, troligtvis, veta hur du ska lösa det.

2. Bryt ner problemet i mindre delar

Oftast gör vi ett problem större än det faktiskt är eller ser ut. Försök därför att bryta ner problemet i mindre delar och ta lite tid till att analysera det för att inte bli stressad. Tänk efter hur just du kan dela upp det och arbeta dig genom bit för bit. En lösning som funkar för mig är nämligen att bryta ner problemet i en checklista av något slag. Bocka av en ruta i taget och jobba systematiskt för att lösa ditt problem. För det i själva verket kan kännas väldigt tillfredsställande att få bocka av sista rutan och se hur problemet har löst sig.

3. Våga fråga om hjälp

Denna punkt kan vara en självklarhet för vissa, men inte för alla. Du kan inte allt, och det är okej. Fråga därför om hjälp för att inte bli stressad eller få panik. Många gånger är det till stor fördel att diskutera ditt problem med någon/några för att få deras perspektiv på saken.

4. Hitta en annan väg till lösningen

Ibland kan det vara lätt att fastna i samma mönster som man är van vid. Detta kan leda till problem, men kom ihåg att oftast finns fler än ett sätt att lösa ett problem på. Vägen dit kan vara annorlunda, men resultatet blir oftast samma, om inte ännu bättre. Våga sätta din kreativitet på prov genom att prova dig fram och inte ge upp!

5. Bli inspirerad

Vad får dig att bli inspirerad? Många gånger krävs det inspiration för att lösa sitt problem. När jag själv har fastnat vid ett problem sätter jag oftast på mig mina hörlurar med min favoritmusik och går en promenad, vilket får mig att bli inspirerad. Ibland krävs det bara att rensa sitt huvud och tänka på något annat en liten stund. Rätt vad det är kanske du kommer på lösningen och kan fortsätta med ditt arbete!

Sitter du fast i ett problem, känner dig stressad och behöver bolla idéer med någon? Eller har du andra tips du vill dela med dig? Tveka inte att kontakta oss!

/Fredrik