Skanea logotyp

5 tips för att ta bättre bilder med mobilen

Ta bättre bilder med mobilen

Som företagare behöver det mesta ofta gå fort, och det kan därför kännas krångligt att plocka fram en systemkamera vid tillfällen då ni vill knäppa en bild. Så vad sägs om 5 tips för att ta bättre bilder med mobilen? Ni kan få till fantastiska och inspirerande bilder med hjälp av enkla knep! 

Zooma sällan – gå hellre närmre 

Om ni ska fota en produkt, en liten detalj eller egentligen vad som helst – undvik i största möjliga mån att zooma med mobilkameran. Gå hellre nära det ni ska fotografera! Det är ett hett tips för att ta bättre bilder med mobilen. Anledningen är att det blir svårt att få bilden skarp om ni zoomar in mycket. Kameran blir mer känslig för rörelser när ni zoomat in. Minsta lilla handskakning kan göra att bilden blir suddig – och dessutom blir bilden brusigare ju mer man zoomar. 

Ta bättre bilder med mobilen - matfoto

Ta många bilder 

Det kan låta enkelt, men är lätt att glömma om man är stressad eller nybörjare. Genom att ta många bilder av samma objekt eller miljö säkerställer ni att någon av dem blir bra. Vid fotografering med mobilen är det lätt hänt att någon av personerna ni fotar blinkar, att fokusen blir fel eller att ett finger råkar hamna över kameralinsen. Så för att ta bättre bilder – ta många! 

Hitta intressanta vinklar för att ta bättre bilder med mobilen

För att ta bättre bilder med mobilen måste ni våga utmana er och hitta intressanta vinklar att fota ifrån. Stå gärna inte bara rakt upp och ner och fota med mobilen i ögonhöjd – det gör ju alla andra! Ett tips är att gå ner på huk och fota uppåt mot objektet, fota rakt ovanifrån eller varför inte stå på en stol och fotografera er företagslokal? Ni kommer att få väldigt intressanta bilder som lockar ögat och sticker ut!  

Intressanta vinklar - tips för bättre bilder

Lek med fokus och oskärpa 

Idag har många telefoner manuella inställningar – med lite övning och justering av fokus kan ni åstadkomma vackra bilder med en snygg oskärpa. Flytta runt objekt och testa att ta flera bilder där ni sätter fokuseringen på olika sätt. Genom en snygg oskärpa i bakgrunden kommer ni märkbart att ta bättre bilder med mobilen!  

Använd en redigeringsapp 

Sist men absolut inte minst – använd en redigeringsapp! Vi rekommenderar varmt Adobe Lightroom, men det finns även flera superbra gratis appar som Snapseed eller Afterlight. Med hjälp av en sådan app kan ni framhäva färger, höja ljusstyrkan och skapa effekter som får era bilder att sticka ut. Det kan även hjälpa er att skapa en röd tråd i er kommunikation om ni använder samma redigering på alla era bilder.  

Lycka till med våra tips för att ta bättre bilder med mobilen! 

Jamie